Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Termékek Menü
+36/30 231 9915

Tinktúra készítés

Tinktúra készítés

Tinktúra készítés


Ha már megfordult a fejedben, hogy otthon készítenél tinktúrát saját részre, akkor ezzel a nagyon hasznos útmutatóval szeretnék hozzájárulni a sikerhez.

Az esszencia vagy más néven tinktúra készítéshez mindenképpen olyan gyógynövényt használj, amely víztartalma a lehető legkevesebb. Erre a célra tökéletesen megfelelnek az előre szárított, csomagolt gyógynövények. Amennyiben friss növényt használsz, előtte egy vászonra kiterítve szárítsd néhány napig. A növényben található nagyobb mennyiségű víz ugyanis rossz hatással lehet a készítményre, annak eltarthatóságára.

Ezt követően a gyógynövényt vagy gyógynövényeket attól függően, hogy keverni szeretnéd-e, egy tiszta üveg 2/3-ig töltve nagy tisztaságú alkohollal önts le, úgy, hogy ellepje a növényeket. Ez lehet a patikában kapható alkohol, magasabb alkohol fokkal. De tökéletesen megfelel valamilyen gabona alapú alkohol féle is mely színtelen, szagtalan. Esetleg a pálinka is szóba jöhet ilyen célra. Zárd le az üveget, és a növények függvényében 4-6 hétig hagyd ázni őket. Lehetőleg világos, nagyjából 20 Celsius fokos helyre tedd. Időnként mozgasd át, rázd össze az üveget.

Végezetül egy tál felett, szűrőpapíron vagy finom szövésű vásznon keresztül szűrd le. Majd alaposan nyomkodd össze a fennmaradó gyógynövény pépet, hogy a lehető legtöbb esszenciát ki tudd nyerni.

Jól zárható sötét színű üvegben tárold a készítményt. Praktikusság szempontjából javaslom az egészen kis üvegekben való tárolást. Létezik úgynevezett cseppentő üveg erre a célra. Elsősorban teába csöpögtetve, de borogatáshoz, bedörzsöléshez is kiválóan használható.

 

Néhány ötlet tinktúra készítéshez:

Diólevél tinktúra – a haj regenerálásához

Citromfű tinktúra – csípések kezelésére, bőrfertőzés kezelésre

 

 Sok sikert kívánok hozzá!