Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Termékek Menü
+36/30 231 9915

Gyógytea készítés

Gyógytea készítés

Gyógytea készítés

A gyógytea készítés általános szabályai, amelyet a ajánlott betartani annak érdekében, hogy a lehető legjobb hatást érjük el. Több különféle technikát is alkalmazhatunk, mely a felhasznált alapanyagok milyenségétől függ. Gyógyteák készíthetünk virágból, levélből, termésből, gyökérből, kéregből.

Forrázat

A lágyabb növényi részekből, mint a virág, levél, amelyekből a hatóanyagok könnyebben kioldódnak, elegendő forrázatot készíteni. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy egy evőkanál mennyiséget, kb. 3-5 grammot 2-2,5 dl forrásban lévő tiszta vízzel kell leönteni. Majd állni hagyni 15-20 percig. Ez lehet kicsivel hosszabb idő is, azonban 1 órányi állás teljesen tönkre teheti teánkat, ekkor inkább új teát készítsünk. Ezt követően szűrjük le teánkat, és lehetőleg minél hamarabb fogyasszuk is el.

Főzet

A keményebb részek, mint a gyökér, termés, kéreg, főzet készítéssel válnak fogyaszthatóvá. Ez szükséges ahhoz, hogy a megfelelő gyógyhatást elérjük. Hasonló módon a forrázathoz, a gyógynövényt forrásban lévő tiszta vízhez adjuk és kb. 10 percig lassú tűzön főzzük. Majd 15-20 percig félre húzva állni hagyjuk. Leszűrést követően fogyaszthatjuk.

Áztatás

Néhány gyógynövény készítése megköveteli hogy a hideg áztatás technikát alkalmazzuk. Mivel a növény magasabb hőmérséklet hatására veszít értékes hatóanyag tartalmából. Ilyenek például a mályva, a kankalin, de a csipkebogyó is. Ezekből egy adagot hideg vízbe áztatva 5-6 óra után fogyasztható teát kapunk. Azonban legcélszerűbb, hogyha egy éjszakára állni hagyjuk, és szűrés után fogyasztjuk.

A teakészítés általános szabályaként még megemlítendő, hogy lehetőleg kerüljük a fémes eszközök használatát. Vagyis azok az eszközök (bögre, szűrő) amelyek közvetlenül is érintkeznek a gyógynövénnyel, ne tartalmazzanak fémet. Mert ezek valamelyest befolyásolják az egyes hatóanyagokat.

Valamint nagy szerepet játszik a tiszta víz használata. Csak jó minőségű, tiszta vízből nyerhetünk valóban értékes hatóanyagokkal teli gyógyteát.

Az ízesítés ezen teák esetében nem ajánlott, kivéve ha élvezeti teaként fogyasztjuk. Ez esetben méz használata javasolt, de semmiképpen sem cukor.